Balans strasti i tehnologije: Upoznajte Branu kroz ninjutsu kod

Naša koleginica Brana već sedam godina oblikuje tehnološku budućnost ARS-a kao Software developerka. Međutim, ono što je čini izuzetnom je i njen život van radnog vremena, gde se iza kodova i monitora kriju dve potpuno različite, ali jednako strastvene aktivnosti koje upotpunjavaju njen život.

Koliko si već deo ARS tima, na kojoj si poziciji i šta tvoj posao podrazumeva?

U ARS-u sam već sedam godina, na poziciji software developer-a. Moj posao podrazumeva sledeće aktivnosti: razvoj protokola za komunikaciju sa mašinama, razvoj korisničkog interface-a za korisnike aplikacije, komunikaciju i rad sa bazom, klijent-server arhitekturu i implementaciju, deployment – kreiranje instalacija i update-ova i na samom kraju testiranje.

Načuli smo da imaš veoma interesantan hobi. Da li možeš da nam objasniš šta je to ninjutsu?

Vežbam ceo život. U prošlosti sam trenirala: karate, aikido i veslanje. Trenutno treniram pole dance i ninjutsu. Ninjutsu je tradicionalna japanska borilačka veština koja obuhvata:

1. Udarce i odbranu od udaraca poput onih koji se koriste u karateu,
2. Tehnike u parteru, oslobađanje od hvatova (slično džudou),
3. Poluge i bacanja (poput onih koji se praktikuju u aikidou).
4. Korišćenje oružja (boken, hambo, vakizasi, nož) i odbranu od napada oružjem.

Ninjutsu takođe sadrži tehnike napada na slabe tačke, koje omogućavaju slabijem napadaču da savlada jačeg protivnika. Zato se u okviru kluba gde treniram organizuju kursevi samoodbrane za žene. Što se tiče pole dance-a – mog drugog hobija, u pitanju je gimnastički pol dance, zahteva fizičku spremnost i ima izuzetno zanimljive koreografije.
Oba sporta pružaju sjajnu klubsku atmosferu i radost prilikom savladavanja novih veština. Gimnastički pole dance je sve popularniji među zenama, jer je kompleksan i zahteva puno truda, razmišljanja i snage, uz to koreografije se izvode u vazuhu, što daje poseban osećaj moći.

Kada i kako si se zainteresovala i šta te privuklo u vezi sa ovom borilačkom veštinom? Kako izgledaju nindzicu treninzi?

Ninjutsu treniram samo godinu dana, položila sam dva kjua. Krenula sam da treniram sa 48 godina i nisam ni sanjala da ću toliko naučiti i da ću odraditi dva polaganja. Ninjutsu treninzi traju dva sata. Ponedeljkom se radi sparing (i tehnike), sredom kondicija (i tehnike), petkom oružje i parter.

Ninjutsu se često povezuje sa disciplinom, izdržljivošću i preciznošću. Kako ove osobine koje razvijaš u nindžuci pomažu u tvojoj svakodnevnoj profesionalnoj karijeri?

Ninjutsu i pole dance mi pomažu da steknem osećaj vrednosti i napretka. Developer sam već 22 godine, navikla sam da se “mučim" oko rešavanja raznih problema, kao i na to da nema opuštanja. Da nije tako, verovatno ne bih ni birala sportove koji zahtevaju to isto.

Da li postoje neke sličnosti koje prepoznaješ, a koje povezuju tvoj posao u svetu embedded sistema i tvoj hobi?

Moje mišljenje je da nema sličnosti. Kod sportova se vidi napredak, a kad je reč o poslu izuzetno je važno stalno učiti i usavršavati se da bi se zadržalo konstantno stanje. Nove tehnologije dolaze, a stare odlaze.

Da li imaš još neki hobi?

Dok sam bila mlađa pravila sam vrlo zanimljive i lepe torte deci (pošto nisu bili zadovoljni onim što se nudi na tržištu ). Pravila sam torte sa različitim motivima kao npr. Pepa Prase, mačke koja sedi. Fondan sam ručno pravila, jer deca ne jedu kupovni. Sa icing-om sam radila razne ukrase i cveće. Hobi mi je takođe i uređenje kuće (znam skoro čitav Ikea-in program, koristim planere za razne kolekcije. Mislim da je dobro planiranje prostora veoma važno s obzirom na rastuće cene nekretnina na tržištu. U poslednje vreme rasprodajem stvari koje mi nisu potrebne.To mi je prvi kontakt sa trgovinom i vrlo mi je zanimljivo.

Koji je tvoj savet zaposlenima u ovoj oblasti?

Moj savet je da stalno uče i da prate nove tehnologije, to je danas zaista važno.