Kako izgleda proces selekcije u kompaniji ARS Embedded Systems?

Koliko god puta da je ova tema ispričana, uvek je aktuelna za one koje traže posao ili razmišljaju o promeni posla.

Svaka kompanija je drugačija i ima specifičan proces selekcije. Zato smo i odlučili da prikažemo kako proces selekcije izgleda kod nas. Pitali smo naše koleginice iz HR-a da nam pomognu, a one eto šta će, pa to im je posao. 🙂

Ovo na slici dole su Jelena i Milana, naše HR drugarice koje su se potrudile da sve lepo i ukratko objasne i pojasne, ali i da ti daju savete.

Evo i šta kažu…

Draga buduća koleginice/dragi budući kolega,

Kada tražiš, ali i kada ne tražiš posao, ti uglavnom vidiš oglase za posao. Posao nas u HR-u je da pre toga definišemo opis posla i koje kvalitete, znanja i veštine tražimo od tebe. Tek onda kreiramo oglas koji zahvaljujući našem komunikacionom timu možeš da vidiš na našem vebsajtu, na različitim platformana za zapošljavanje ili na društvenim mrežama.

Kada naše imejl sanduče zatrpa veliki broj CV-eva bacamo se na detaljan pregled istih.

*Pro tip: Uvek volimo da pročitamo pismen, jasan i bogat CV. To nikako ne znači da treba da bude opširniji od dve A4 stranice. Takođe, lep i moderan dizajn CV-a je nešto što tebi može pomoći da se izdvojiš u odnosu na ostale prijavljene kandidate i da skreneš pažnju na sebe. Kada se potrudiš oko CV-a, nama to govori da ti je baš stalo.

Tebe verovatno više zanima šta te čeka kada odaberemo tvoj CV. Možeš da očekuješ tri razgovora:

 • razgovor sa HR-om (koji traje tridesetak minuta)
 • tehnički razgovor (koji traje oko sat i po)
 • i razgovor sa direktorom oko ponude za posao (koji traje jedan sat).

Za HR razgovor pripremamo pitanja na osnovu kojih utvrđujemo da li ti kao potencijalni kandidat/kinja poseduješ potrebne veštine, kompetencije i znanja.

Tehnički razgovor izgleda više kao priča „inženjer sa inženjerom“, gde pričamo o tvojim prethodnim praktičnim iskustvima i projektima na kojima si radio/la i na taj način te bolje upoznamo i steknemo uvid u tvoje znanje.

Često po želji kandidata, u istom danu organizujemo HR i tehnički intervju, kako te ne bismo držali u neizvesnosti.

 Kandidati i trema – kako je prevazići?

 • Prvo što treba da znaš je da ćemo se mi sigurno potruditi da ne bude napeta situacija, jer znamo koliko je važno da atmosfera bude opuštena kako bi se pokazao/la u najboljem
  svetlu.
 • Drugo, trema je vrsta straha koji može da ti se javi u situacijama kada procenjuješ da nisi dovoljno spreman/na ili nemaš dovoljno sposobnosti za predstojeći intervju ili ti je jednostavno previše stalo. Kao takva, trema može da te podstakne da se dodatno pripremiš za predstojeći intervju ili može uticati i na to da odustaneš ili u potpunosti zablokiraš.
 • Kako bismo smanjili šansu da te trema zablokira, savetujemo ti da se prvo se dobro pripremiš, pročitaš šta te sve očekuje (npr. kroz ovaj tekst), pripremiš svoje ranije projekte, razmisliš o sebi, koje su to najvažnije osobine ili iskustva koja želiš da nam preneseš. Budi slobodan/na da i ti nama postavljaš pitanja. 🙂
 • Pitaj sebe “Šta je ono najgore što može da se desi”. Odgovor je da ostanemo u kontaktu i da nam se putevi sretnu nekad kasnije u budućnosti. Često ljudi, u stresnim situacijama, percipiraju da je proces intervjua mnogo teži i da se mogu desiti mnogo gori scenariji nego što se realno dešavaju. Kada sebi postaviš ovo pitanje, shvataš da situacija i nije toliko strašna. A mi ti dajemo obećanje da ne osuđujemo i razumemo.
 • Osnova treme je u strahu da se ne obrukaš, ne kažeš nešto glupo ili da se ne pokažeš u najboljem svetlu. Ako te prati osećaj “moram da budem savršen/na” odustani odmah od te ideje. Apsolutno ne moraš, potrudi se da budeš dovoljno dobar/ra i da se pripremiš za razgovor. Ako se desi greška ili ne možeš da se setiš neke ideje ili super rešenja u momentu i to je ok, ima dosta odgovora koji predstoje u intervjuu, gde možeš pokazati svoje znanje.

Dakle, trema je očekivana, ali moguće ju je prevazići. Prihvati tremu, ali ne obraćaj pažnju previše na nju, skloni negativne ishode iz glave i potrudi se da se fokusiraš na zadatke. Lapusi se dešavaju, niko ne očekuje da budeš savršen/na. Uz sve ove savete, nije loše dodati i vežbe disanja u pripremi za intervju.

 Šta HR pita kandidate?

Cilj intervjua sa nama nije da procenimo tvoje stručno znanje, već da procenimo tvoje vrednosti, veštine komunikacije i prilagođavanja. Tačnije, mi procenjujemo tvoj potencijal da se uklopiš u naš tim. Tako da smo mi prve osobe koje moraš uveriti:

 • Da imaš strast prema embedded sistemima i/ili elektronici
 • Da si kompatibilan sa vrednostima ARS-a;
 • Da imaš sposobnost da se uklopiš u ARS tim;
 • Da si motivisan/a za rad u ARS-u;
 • Da imaš sposobnost da rešavaš probleme i da se suočavaš sa izazovnim situacijama.

Kako bismo procenili da li možeš da budeš deo naše male zajednice možeš očekivati da ćemo te pitati:

 • Da nam kažeš nešto više o sebi.. Želimo da procenimo koliko efikasno možeš da objasniš svoje iskustvo, interesovanja i druge relevantne informacije. Očekujemo od tebe da nas već ovde uveriš da baš ti poseduješ talente koje radna pozicija za koju si se prijavio/la zahteva;
 • Koliko poznaješ ARS i šta znaš da nam kažeš o našoj kompaniji.. Ovo je fantastična prilika da nas impresioniraš. Zato se potrudi da istražiš naše osnovne vrednosti i šta je to što mi radimo. Sve možeš pronaći na našem vebsajtu;
 • Koliko si zainteresovan/a, motivisan/a za ovu poziciju.. Jako nam je važno da u odgovoru prepoznamo tvoju strast prema elektronici – jer ćemo tako znati da ćeš se zasigurno uklopiti u ARS tim s obzirom da svi naši inženjeri imaju jednu zajedničku stvar – a to je upravo strast prema elektronici;
 • Koliko si spreman/a da učiš i da se razvijaš i da li imaš izražen kreativan pristup prema poslu, jer mi u ARS-u sticanje novih znanja i veština shvatamo kao ličnu obavezu i svi delimo zajedničku vrednost “WE NEVER STOP LEARNING”.

 Saveti za kandidate

U ARS-u podstičemo neformalnu radnu atmosferu i neformalna druženja, a na razgovoru za posao nam je bitno da budeš opušten/a, svoj/a i da pokažeš najbolju verziju sebe. Zato ti dajemo nekoliko saveta kako da se pripremiš za razgovor sa nama:

 • Istraži nas na vebsajtu i društvenim mrežama. Ovo je stvarno vrlo jednostavno i ne zahteva mnogo vremena. Ni na dejt ne ideš na slepo (dobro možda ponekad), pa ne bi trebalo ni da
  želiš da radiš u kompaniji o kojoj ama baš ništa ne znaš.
 • Istraži više informacija o poziciji. Pored informacija koje si našao u našem oglasu za posao pregledaj i druge pozicije koje postoje u ARS-u npr. firmware, hardware ili QA inženjer.
 • Pripremi unapred pitanja koja želiš da nas pitaš. Evo nekoliko pitanja koja nam možeš postaviti:
  • Koje su svakodnevne radne obaveze koje mogu da očekujem u ovoj ulozi?
  • Koliki i kakav je tim sa kojim mogu da očekujem da ću raditi?
  • Koje benefite nudite za ovu poziciju?
  • Koje su mogućnosti za razvoj karijere u ovoj ulozi?

Ako te još nešto zanima, piši nam na posao@ars-es.com